La serra de Bèrnia, amb 1.129 metres d’altura, és un massís rocós format principalment de roca calcària d’època oligocènica i cretàcica, complicada per les seues nombroses falles entrecreuades, és visible des de tot el terme municipal. Formant part de la vora sud-oriental de l’extrem Nord de la Serralada Bètica desemboca amb direcció sud-est al Mediterrani pel Morro de Toix amb uns majestuosos penya-segats, actuant de frontera natural entre les dues comarques de les marines. És una serra amb una alineació sub-bètica SW-NE, que uneix i separa les comarques de la Marina Alta i de la Marina Baixa. Té una longitud de prop de 9 Km., entre la vall del Riu Algar i el barranc del Mascarat, l’espectacular pòsit dels bandolers les separa de la Serra del Ferrer.

La gran altitud que aconsegueixen aquestes muntanyes, la seua diversitat ecològica i morfològica, i la proximitat al mar són els principals factors que contribueixen a l’existència de nombrosos hàbitats i espècies de flora i fauna, entre els quals s’inclouen nombroses espècies endèmiques. Prova dels excepcionals valors que atresoren aquestes muntanyes és el fet que la zona haja sigut inclosa, per Acord de 10 de juliol de 2001, del Consell, entre els Llocs d’Interés Comunitari (LIC) de la Comunitat Valenciana, en virtut de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la Conservació dels Hàbitats Naturals i de la Fauna i Flora Silvestres.

En l’actualitat es troba en tràmit la inclusió de la zona alta de Bèrnia dins de la xarxa de Zones d’Espacial Protecció per a les Aus (ZEPA) de la Comunitat Valenciana.

PR-V7 D’Altea

EL PR-V7 Bèrnia és una senda tipificada com de petit Recorregut(PR), dins de la nomenclatura i classificació internacional, per les característiques reduïdes del seu recorregut. La codificació V7 està assignada per la FEDERACIÓ TERRITORIAL VALENCIANA DE MUNTANYISME, responsable, en la nostra comunitat, dels camins marcats. Íntegrament la senda aquesta senyalitzada amb 2 ratlles paral·leles, blanc i groc, d’homologació internacional.

Aquesta senda té una longitud de 15.2 km, i és de 4 hores i 30 minuts el temps mitjà estimat per a recórrer-la.

La senda comença en la Font del Garroferet (Altea la Vella). En aquest punt podem observar la senyalització vertical que ens indica la direcció de la senda. La senda s’inicia en un tram asfaltat que ens condueix fins a la urbanització “Alhama Spring”. Posteriorment, un camí bastant sinuós ens porta a la part alta del barranc de Les Penyes. La senda transcorre entre bancals de cultiu abandonats fins arribar a una petita àrea recreativa. Des d’aqueix punt, un tram asfaltat primer i una senda després, ens condueixen fins a la Font del Runar. En aquesta localització comença (o acaba) una senda circular. Per a recórrer aquesta senda circular haurem de prendre direcció “El Fort”, segons la senyalització disposada. El Fort de Bèrnia són les ruïnes d’una fortificació manada construir per Felipe II per a controlar possibles rebel·lions dels Moriscs. Continuant la senda, i canviant de vessant, arribarem als paratges “Cases de Bèrnia”, “Font de Bèrnia” i “El Forat”. Aquest últim és una espectacular cavitat que creua les crestes de la serra de Bèrnia. Finalment travessant el Forat, arribarem al punt on iniciem la senda circular.

Fitxa de la Ruta

Fullet PR-V7 Bèrnia