El municipi d’Altea compta amb una de les badies més importants de la Comunitat Valenciana tant pels seus valors paisatgístics com ambientals, a més de per la riquesa dels seus recursos. Malgrat les constants pressions degudes a l’activitat urbanística, ludicoturística, pesquera, són ben conegudes pel seu bon estat de conservació les seues extenses prades de Posidònia oceànica; planta submarina de vital importància per a la reproducció i la cria de nombrosa fauna marina.

La importància d’aquestes prades converteix la badia alteana en mereixedora d’una protecció ambiental; protecció que es du a terme l’any 2005 amb la inclusió de la zona marítima de la badia d’Altea dins de l’àrea de protecció del Parc Natural de la Serra Gelada i la seua Zona Litoral, a través del Decret 58/2005, d’11 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual s’aprova el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra Gelada i la seua Zona Litoral.

El Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral, dins la comarca de la Marina Baixa, és un dels més singulars de la Comunitat Valenciana en ser primer parc marítim terrestre d’aquesta comunitat. La Serra Gelada constitueix un exemple singular en el context de les muntanyes litorals del sud de la Comunitat Valenciana. Formada per un impressionant relleu que s’alça abruptament sobre la planes de Benidorm, l’Alfàs del Pi i Altea, la serra dóna lloc, en el seu front litoral, a penya-segats de més de 400 m, i alberga reductes de vegetació d’un valor excepcional, com la interessant duna fòssil penjada i la peculiar vegetació que la colonitza. A més, la serra comparteix diversos endemismes botànics amb el veí Penyal d’Ifac.

parquesnaturales.gva.es

Guia Serra Gelada