La Ruta de les Ermites és un cicle de concerts arrelat al poble d’Altea des de fa més d’una dècada. El cicle realitza un recorregut per tota la geografia alteana, visitant set paratges on es troben les citades ermites, cadascuna d’elles dedicada a un Sant.

Els concerts es realitzen cada any des del dissabte anterior a la Setmana Santa fins al següent cap de setmana, realitzant-se un concert per dia. Aquesta activitat atrau una gran quantitat de públic, amant de la bona música. I és un atractiu cultural per als alteans i visitants que en aquestes dates festives ens acompanyen.

Per al poble d’Altea les ermites representen un patrimoni d’incalculable valor, envoltades de les més antigues tradicions, conservades fins als nostres dies. Des de l’any 2008 s’afegeix al programa una breu explicació, a continuació presentada, sobre cada Ermita realitzada per l’Historiador Juan V. Martí.

Des de la refundació de la Vila d’Altea en 1617, la població també va anar colonitzant tots els racons del terme, creant amb el temps nuclis de cases envoltats d’hortes i bancals anomenats popularment partides.

Aquests enclavaments habitats van anar transformant el paisatge i amb l’esforç dels veïns van nàixer camins, séquies, eres,… i com no, les ermites.

Partides i ermites segueixen vives al segle XXI, celebrades a les diferents festes i també en aquest cicle de concerts.

Ermita de Sant Tomàs de Villanueva

La capella que actualment podem contemplar va ser consagrada en 1746 però hi ha indicis de la seva existència al segle XVII. Es tracta d’una construcció de nau simple de 5 per 3 i coberta a dues aigües. Compta amb dos espadanyes simples, una sobre la façana i l’altra sobre la sagristia. La seva entrada està protegida per un porxo.

Ermita de Santa Bàrbara

Situada en la partida del Cascall va ser consagrada en 1759, però hi ha proves del seu poblament modern des del segle XVII. La façana senzilla amb motllures d’estètica barroca està coronada per una espadanya. Té una nau amb disposició transversal de l’altar, sagristia adossada i un porxo lateral. Les dimensions totals del conjunt són de 12 per 9m aproximadament.

Ermita de Sant Roc

Les primeres notícies de la celebració de la festa de Sant Roc ens remeten al segle XVII quan ja existia en la partida rural de l’Horta un raval de cases amb un molí, encara que l’ermita va ser erigida a mitjan el segle XIX. El seu element més característic és l’espadanya doble que remata una façana rectangular. La nau té sagristia adossada i unes dimensions de 7 per 6m.

Ermita de Sant Antoni de Pàdua

Per les notícies i documents que parlen d’aquesta ermita sabem que va ser construïda en l’últim terç del segle XIX, encara que anteriorment existia una imatge o capelleta dedicada al sant. L’entrada està coberta per un porxo i corona la façana l’espadanya d’una sola campana. És de nau simple a dues aigües amb sagristia adossada. Les seves dimensions totals són de 6,5 per 15m.

Ermita de Sant Lluís Beltran

La festa se celebra des del segle XIX en diferents llocs de la partida del Barranquet, fins que es va habilitar una capella. Construïda en 1946, la senzilla ermita i plaça ocupen 5 per 9m sobre un serral. La façana mostra una espadanya simple de formes geomètriques. El paisatge d’aquesta partida està marcat per la seua silueta.

Convent de l’Olla

La congregació de Carmelites Descalces va construir en 1.956 el convent i la primera capella d’inspiració neogòtica, però posteriorment va ser derrocada. En 2003 va ser inaugurada la que podem observar.

El seu campanar, encara que modern, recorda l’arquitectura d’altres temples d’Altea però amb els seus peculiars ornaments de ceràmica vidriada.

Ermita de Sant Isidre

Construïda per iniciativa dels veïns de la partida dels Arcs en 1999, és una bona mostra de com segueixen vives aquests costums. De planta quadrada de 8 per 8m, és l’única que té campanar, així com la seua característica façana coberta de trossos de ceràmica esmaltada blanca. Molt prop de l’ermita existeixen les restes dels pilars d’un antic aqüeducte.