El cultiu d’olivera ha estat part integrant de la cultura mediterrània. Als nostres pobles, com a qualsevol poble costaner, es va cultivar com a part de l’autonomia alimentària de cada família que posseïa, arrendava o explotava d’una part de la collita una plantació d’olivera.

Els nous regadius, van fer que aquest cultiu de secà fora substituït en part per altres cultius de regadiu. El tancament gradual d’almàsseres i la pressió urbanística han fet que en l’actualitat no existisca la possibilitat de produir oli local. Les almàsseres més properes estan a 36 quilòmetres Relleu o a 24 Km i 500 corbes a Benimantell.

La cultura del cultiu de l’olivera es perd lentament, i el paisatge s’ompli d’horts abandonats, ja que els seus propietaris no tenen l’incentiu de fer l’oli de les seues olives.

Els motius culturals, mediambientals i econòmics han mogut a la regidoria d’Agricultura d’Altea a impulsar l’obertura d’una almàssera com a incentiu del cultiu de l’olivera i recuperació del valor cultural perdut.

299_l

Imatge de les parcel·les d’oliveres disseminades pel terme municipal d’Altea

Maquinària adquirida per l’ajuntament.

L’adequació del local previst per albergar la maquinària consisteix en l’enrajolat fins a 1,4m de la paret del local, lluït amb sòl antilliscant rentable amb embornal d’evacuació d’aigües de rentat, escomesa d’electricitat trifàsica i punt d’aigua potable que assumeix la Cooperativa Agrícola d’Altea, S.C.L. sense la inestimable col·laboració de la qual, el projecte no tindria sentit.

La Cooperativa d’Altea està emplaçada en el límit dels termes municipals d’Altea, la Nucia i l’Alfàs, per la qual cosa és ideal aquesta ubicació. A més, forma part de les finalitats socials de l’entitat cooperativa i ha sigut almàssera tradicional durant molt anys.

298_l