Les característiques de la cuina alteana mostra les influències de diferents cultures. La saladura, seguint la tradició fenícia o romana per a conservar el peix i que ens acompanya encara en els menjars amb les anxoves, la melva o la moixama.

Les coques al forn, massa estesa que s’acompanya de viandes (botifarra, llonganissa, cansalada, sardines, anxoves o melva) o es fa plena com la coca farcida o el “bollo”, de farina de dacsa i farcit de verdures (espinacs, bledes, ceba…). La farina de dacsa és un ingredient tradicional a la cuina local, actualment quasi exclusiu de l’àmbit domèstic. Un producte originari d’Amèrica adaptat per a les coques medievals.

També existeix una manera típica de preparar el corder que prové d’Argentina, que es diu corder a la creu.

L’arròs es cuina de mil formes però hem de destacar l’arròs amb fesols juntament amb la paella d’aladroc com a menjar tradicional enfront de la gran varietat de formes de preparar aquest tresor asiàtic que tan nostre hem fet.

Pel que fa a les menjades d’olla i perol, tenim el cruet de peix, la marinera o calder de peix, amb col i creïlles. Existeix també un plat similar però amb llegums i carn que es denomina “putxero”. Es presenta acompanyat de pilotes, una massa adobada de carn coberta amb col cuita. Si van farcides de massa de farina de dacsa es diuen pilotes bordes.

En els dolços la tradició medieval musulmana dels pastissos farcits d’ametles i mel va ser substituït per una altra delícia del Nou Món: el moniato. A més està la mona, massa de farina i ous al forn recoberta de sucre, típic de pasqua de resurrecció però que, afortunadament, les fleques alteanes elaboren tot l’any.

Per a gaudir de la riquesa gastronòmica i passar una estada agradable, Altea té per a tots els gustos: restaurants de cuina tradicional o d’autor, vegetariana o internacional, rústics o de disseny, amb vista panoràmiques, tavernes, bars de tapes, geladeries artesanes, cocteleries, cafés, lounges, Hammam, Spa, càmpings, apartaments turístics, hostals, hotels amb encant, pensions, un resort cinc estrelles… un establiment per a cada estil.