Cargando Eventos
  • Este evento ha pasado.

D’amor res
PREMI ALTEA DE NOVEL·LA I PROSA CREATIVA ‘CARMELINA SÁNCHEZ-CUTILLAS’ 2019
Autor: Antoni M. Bonet

D’amor res és un recull de narracions al voltant de l’amor. Més precisament: un recull de narracions que se situen just en els límits —extramurs— del sentiment de l’amor. «L’amor? Una invenció del segle XII!», advertia Joan Fuster. És, en qualsevol cas, una invenció complexa i determinant: una invenció que condiciona, orienta, avicia, somou i trastorna els principis, les actituds i les conductes de les persones. No importa si es tracta d’escriptors encaboriats, generals fatxendes o artistes d’ànima fluixa. L’amor —l’obsessió de l’amor; la idea, la dèria, la mania, l’engany i la il·lusió de l’amor— no deixa de ser una malaltia de transmissió textual que permet reunir, en un mateix llibre, gures i èpoques tan distants i diverses com les de Lord Byron, Madame Gourdan, Greta Garbo, Enrico Caruso, George Meredith, Algernon Charles Swinburne, Lleó VIII, Arthur Wellesley, Cèsar Borja, John Ruskin, Benjamin Franklin, Victor Hugo, Heinrich von Kleist, Luis Buñuel, Ausiàs March, Anton Txèkhov, Cary Grant i Randolph Scout. Els vint-i-un relats que integren D’amor res porten el lector, sense recessos, de la rialla a la commoció, de l’angoixa a la diversió, de l’amenitat a la sorpresa, de l’erotisme a la indecència, de l’estupor a la tendresa… I és que, amb constants i desconcertants girs narratius, Antoni M. Bonet hi fa una veritable exhibició d’imaginació i enginy que invita a repensar —ai!— les claus del comportament humà en els imprecisos, extensos i sempre colpidors encontorns de l’amor. Una aventura lectora que ningú no s’hauria de perdre.

El iaio a Nova York
PREMI ALTEA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL 2019
Autor: Vicent Borràs
La família Oliart, que viu al carrer de la Fortuna d’Algemesí,
s’enfronta a un episodi vital que sempre hauran de recordar Arnau i Altea, els nets del iaio Eusebi. Clàudia i Lluís, els pares—i també Lídia i Sara, les ties—, hauran d’encarar una situació per a la qual mai ningú no se sent preparat… El iaio a Nova York és una novel•la sobre la vida. I sobre la mort. Amb una trama elemental, senzilla i bàsica, absorbeix i captiva el lector: tant que —cal advertir-ho—és possible que aquest, en algun moment determinat, puga sentir-se traspassat i desbordat per la tendresa i l’emoció. Perquè El iaio a Nova York encerta al cor de la diana quant al tema tractat: la vida; la vida estimable; la vida que muta, la vida que canvia; la vida que creiem certa, ferma i sempiterna (i que, tanmateix, és tossudament inaprehensible, fràgil, efímera i fugaç).

«Més és menys», diuen. I sí, és cert: en la literatura com en el plaer—i en l’aventura!— «menys és més» si s’encerta a trobar el secret de l’essència. Aquest és precisament el cas d’El iaio a Nova York, de Vicent.

 

VEURE/DESCARREGAR TRÍPTIC